Zoekmachine adverteren & User research

Blog

SEO en UX geven elkaar het ja-woord

Langzaam maar zeker begint de flirt tussen zoekmachine-optimalisatie (SEO) en User Experience (UX) uit te groeien tot een goed huwelijk. Op welke manier zet je dit onafscheidelijke duo optimaal in binnen je website?

De romance tussen SEO en UX bloeit op vanaf het moment dat Google snelle websites extra credits geeft en sites met veilige https-verbindingen meer waardeert. Later, in april 2015, bereikt de Iiefde tussen SEO en UX een memorabel hoogtepunt, als Google aankondigt mobielonvriendelijke websites te gaan degraderen in de mobiele zoekresultaten.

SEO en UX gaan hand in hand

In november volgt nog een update, die ook inspeelt op de relatie tussen SEO en UX: RankBrain. De ‘hersenpan’ van Google krijgt steeds meer inhoud om gebruikers de meest relevante optie voor te schotelen. Websites met goede content en sites die niet zozeer zijn ingericht voor de zoekmachine, als wel voor de gebruiker, trekken aan het langste eind.


Het ironische is dat er ondanks de opmars van UX en SEO als duo, een trend gaande is, die hier haaks op staat. Een ontwikkeling die in websiteland hoogtij dagen viert, is namelijk het one page design. Dit zijn website, bestaande uit één lange (home)pagina, waarop je na een klik op het hoofdmenu naar beneden doorglijdt naar het betreffende stukje informatie. Dit veroorzaakt onmiddellijk roofbouw op SEO en UX.

Waar gaat er met SEO en UX precies mis bij een one page design?

Ten eerste kun je op een one page website vaak onvoldoende content kwijt, omdat je slechts één webpagina tot je beschikking hebt. Zie je het al voor je dat Wikipedia uit één webpagina bestaat?

Bovendien snoept Google à la Pacman van alle content en door de beperkte hoeveelheid tekst op een one page website blijft Google onverzadigd. Verder kun je als website-eigenaar belangrijke onderdelen, zoals de URL-boomstructuur, content en interne links niet optimaliseren.

Een one page website legt dus vooral beperkingen op voor SEO en UX. Zeg dan maar ‘daag’ tegen je SEO-strategie.

Een andere belangrijke ‘best man’ die je met een one page design buitenspel zet, is Google Analytics. Google hecht steeds meer waarde aan gebruikersgerichte variabelen, zoals: tijd op de website, aantal bezochte pagina’s en conversiemetingen. Hier goed op scoren wordt lastig op één (home)pagina met minimale content, waar bezoekers ook snel zijn uitgekeken.

Bovendien is het bijna onmogelijk om een bezoekers over verschillende paden te begeleiden richting de gewenste conversie. Kortom, met een one page website ga je juist stoken in het goede huwelijk tussen SEO en UX. Terwijl je er makkelijk voor kunt zorgen dat SEO en UX nog lang en gelukkig leven.

Een nadere blik op user experience

Een positieve user experience valt of staat bij de juiste inrichting van:

1. Navigatiestructuur
2. Content
3. Design

Deze drie kenmerken bepalen in grote mate de gebruiksvriendelijkheid én SEO-waarde van je website. Er zijn nog zoveel websites die onvoldoende aandacht schenken aan deze drie-eenheid. Een gemiste kans, want met dezelfde investering (tijd, geld en moeite) hoeft het helemaal niet zo moeilijk te zijn om SEO en UX samen te brengen. Maar hoe doe je dit?


1. Navigatiestructuur
Wanneer het menu een te beknopte, te uitgebreide of abstracte invulling heeft, kunnen zowel de gebruiker als de zoekmachine je website niet lekker doorlopen. Het gebeurt nog te vaak dat een menustructuur jargon, een onlogische hiërarchie of onduidelijke indeling bevat. Bovendien kunnen de URL’s zelf ook nog verwarrend zijn.

Bijvoorbeeld: http://www.bouwbedrijfondersteboven.nl/wp/?page_id342. De gebruiker en Google hebben op voorhand geen idee waar deze pagina over gaat.

Het niet kunnen vinden van de juiste informatie is voor een bezoeker een belangrijke reden om een ‘klik te maken’ met de back-button. Als dat gebeurt, omdat je website een doolhof is, ga je het in Google sowieso verliezen.

Het jammere is dat veel mensen vinden dat hun website duidelijk is, maar dat is lang niet altijd zo. Test de website met je doelgroep. Er valt nog zoveel te winnen. Altijd. Het goed categoriseren van de pagina’s is alvast een belangrijke quick win.

2. Content
Binnen SEO is content een essentiële pijler voor succes. Content speelt ook een belangrijke rol bij UX. Zo is het de kunst om de content goed aan te laten sluiten op de informatiebehoefte.

Zoekmachinegericht schrijven mag niet het uitgangspunt zijn. Gebruikers zijn geen zoekwoorden, maar mensen. Daarom zijn bijvoorbeeld (satelliet)websites, die zich met een specifieke (keyword rich) domeinnaam focussen op het scoren op één zoekterm, in de Google rankings aan het uitsterven.

Vermijd voor een optimale relatie tussen SEO en UX ook het hebben van doodlopende webpagina’s. Plaats in de tekst op de pagina’s interne links om bezoekers een vervolgstap te bieden.

Hoe meer (relevante) interne links er naar een pagina gaan, hoe meer belang Google aan de pagina hecht. Zo geef je met interne links meer linkwaarde aan een pagina (SEO) én je begeleidt de gebruiker beter door de website tijdens het bezoek (UX).

3. Design
Wordt het verdwalen of verleiden? Wat is daarop uw antwoord? Een effectief design combineert knappe looks met gebruiksvriendelijkheid. Dit wil zeggen dat de website niet alleen aantrekkelijk oogt, maar ook goed in elkaar zit om de bezoeker naar zijn of haar doel te leiden.

Niemand wordt blij van een design dat megatraag is. Of een heel chaotisch/druk ontwerp, dat met visuele hagel schiet op je bezoekers, waardoor ze direct op de vlucht slaan. Zonde!


Nog vaak genoeg worden SEO en UX vergeten in het ontwerpproces. Meestal zie je dat ‘mooi’ voorrang krijgt op gebruiksvriendelijkheid. Terwijl het juist allemaal om het juiste samenspel draait. SEO en UX kunnen samen zo’n geweldige tijd beleven.

Sta in het ontwerpproces stil bij het bieden van voldoende ruimte voor de content (SEO), gebruiksvriendelijkheid en neem je verlies voor sommige (te) creatieve ideeën. Dan beleef jij straks ook een geweldige tijd, maar dan met het binnenharken van alle business!

Kansen: A/B testen tot de dood ons scheidt

Waarom doen we aannames bij het vullen van websites? ‘Die button converteert beter als ie blauw is’, ‘bestel nu’ triggert bezoekers meer dan ‘koop nu’ of ‘deze foto spreekt bezoekers meer aan dan die’.

Of dat uit onderzoek blijkt dat bezoekers het hamburgermenu op mobiele sites niet herkennen. Hoe mooi is het dat je gemakkelijk hard bewijs kunt leveren voor een bepaalde aanname? A/B testen: halleluja! De ultieme relatietest voor SEO en UX!

Ik pleit ervoor dat meer bedrijven verschillende varianten op hun website gaan testen. Dit is hét middel om ervoor te zorgen dat jij je voordeel doet met de relatie tussen SEO en UX en te weten komt wat voor jouw doelgroep werkt! Zo zet je de puntjes op de i van marketing en leg je de rode loper naar het doel van je website uit. Jij blij, de gebruiker blij, Google blij!

Een match made in heaven!

Wil je meer weten of hulp bij UX of SEO? Mail [email protected] of bel 06-23191294.

Close Menu